maanantai 19. joulukuuta 2011

Kutsupähkäilyä

Aion tehdä Photoshopilla omat kutsumme ja painattaa ne täällä Helsingissä (hinta-arvio oli vain 50-70 euroa?!), mutta kappas vallan.

Tämä Photarilla taittaminenhan on aika vaikeaa.



Tai siis oletan sen olevan, kun en ole koskaan ennen tehnyt painoon mitään, vain ja ainoastaan nettiin. Nyt en oikein tiedä, mitä olisi otettava huomioon ja näyttääkö lopputulos samalta kuin ruudullani (no ei kyllä varmasti näytä).

Ääks.



Tarkoituksena on pitää kutsu erittäin simppelinä ja luottaa kauniiseen tekstiin, mutta tiedänkö sittenkään mitkä fontit sopivat yhteen ja miten ne taittosäännöt menivätkään ja voihan helevata sentään.



Nyt vähän ahistaa. Ja rasittaakin.




Miten te muut aiotte päsmäröidä kutsunne? Meikä taitaa soittaa telefoonilla, kiitos.

Choco

Ps. Postauksen kutsut ovat Wedding Paper Divasin, josta voi tilata itsellensä omat ja vieläpä ei-mitenkään-hulluun hintaan. Pitäsköhän vaan siirtyä sinne?

Esim. tällanen teksti vois olla hyvä, eikö?

7 kommenttia:

  1. Kaikki printtitavara kannattaisi tehdä aina varsinaisilla taitto-ohjelmilla, photari on kuitenkin vain kuvankäsittelyyn tarkoitetty. Mikä tahansa paino yleensä kelpuuttaa vain painovalmiit pdf:t tai avoimet taittotiedostot (johon on linkitetty mukaan kaikki fontit ja kuvat tai fontit valmiiksi konvertoitu). Taitossa tulisi myös olla leikkuuvarat (ainakin +3mm joka suuntaan), värimäärittelyt kohdillaan (cmyk + oikea väriprofiili, kantsii tsekata painosta mitä he käyttävät) ja kuvat ainakin sen 300 dpi resolla.

    Printtimateriaalissa käytettävät cmyk-värithän ovat siis eri asia kuin nettiavaruuden rgb-sävyt. Rgb:llä mennään metsään aika lahjakkaasti.

    Itse taitan indesignilla, se on yleisin taitto-ohjelma ja sillä luonnistuu myös pienet piirrokset. Illullakin taitto onnistuu, mutta se taas on tarkoitettu enemmän grafiikan tekemiseen.

    En tiedä miten paljon olet käyttänyt photaria, mutta melkein suosittelin, että jättäisit sillä kutsujen tekemisen väliin. Lopputulos ei muuten välttämättä ole aivan sitä, mitä olisit toivonut.

    Nooh... taisin innostua. Mut voin selventää lisää jos tästä ei kuuluisa erkkikään saanut tolkkua.

    VastaaPoista
  2. Hei loistavaa! Ammattilaisen kommentteja :).

    Painosta ne kyllä sanoivat, että voi olla ihan jpg – onkohan siihen painoon oikein luottamista? Paperikin oli 200 g, eikös se ole aika ohut?

    Voi arghs. Pitäisköhän vain tilata ne kutsut suoraan jostain, säästäis ainakin hermojaan, jos ei muuta. Olen jotain joskus tehnyt kummallakin mainitsemallasi ohjelmalla, mutta Photari taittuu parhaiten, eli sitten joutuisi niidenkin kanssa säätämään.

    Voihanvoihan. Noh, onneksi ongelmat on näin pieniä :D

    VastaaPoista
  3. Jpg ja vaikka tiff-tiedostotkin ovat ok, jos aiot painattaa lähinnä kuvatiedostoja, mutta jos kyseessä on pikemminkin usempisivuinen tekstituotos, suosittelen niiden printtiohjelmien käyttöä. Jpg tekee esimerkiksi kuvista helposti hieman rakeisia. Toki mikä tahansa varmaan onnistuu, painohan painaa melkein vaikka giffiä kunhan saavat rahat pois :) Ja jos on oikein epävarma, kannattaa kysyä painosta tarkemmat ohjeet aineiston tiedostomuodoista jne.

    200 grammainen paperi hääkutsuissa taitaa olla aika perussettiä, mutta suosittelen senkin suhteen, että tilaat niistä mallikappaleet itsellesi. Niitä hypistellessä voi päättää, haluaako sittenkin vähän ohuempaa vai paksumpaa - ja mattaa vai kiiltävää, kuvioitua vai täysin blankkoa. Vaihtoehtoja kun on. Ja kirjekuoret kuuluvat yleensä painatuksen hintaan.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommenteista, tosi kivaa että saa neuvoja joltain, joka oikeasti tietää <3.

    Taidan sitten vielä yrittää jommallakummalla taitto-ohjelmalla, niiden testausversiot löytyvät onneksi netistä (kun eihän meikäläisellä niitä tietenkään ole käytössä).

    Kiitos ja ylistys kiitos Belle & Sebastian. :)

    VastaaPoista
  5. Belle & Sebastianille kiitos myös tältä suunnalta hyvistä vinkeistä!

    Itselläni printtauspalveluista lähinnä kokemusta duuniin liittyvien postereiden tilaamisessa; värit tosiaan ovat olleet enemmän kuin usein ihan muuta kuin photarilla (tai "parhaimmassa tapauksessa" power pointilla :D) väsäillyissä versioissa, mutta se ei ole ollut niiden kanssa niin "just ja melkein".

    Musta tosin tuntuu, että hääkutsujen pitäisi olla just eikä melkein, joten näyttää todellakin siltä, etten rupea edes väkertämään näillä skillseillä kutsuja itse ;) Apua!

    VastaaPoista
  6. Powerpointilla?? Are u kidding me? :D No, toisaalta olen nähnyt että nettisivuja on suunniteltu excelinkin avulla, joten ei kai siis mitään uutta auringon alla :)

    VastaaPoista
  7. Kyllä vain, PP-postereita on parilta tyypiltä tullut vastaan - kiltisti oon vaan laittanut tilaukseen :D Kaikkea sitä näkee ja kokee, kun vanhaksi elää!

    VastaaPoista