perjantai 6. huhtikuuta 2012

Niin miksi en osta suomalaista muotia?

Tässäpä kuulumisia eiliseltä. Eiliseltä, koska VR:n w-lan.

Istun täällä junassa matkalla Pohjanmaalle with Nukamakkara. Voin kertoa, että neiti Makkaralla olo ei ainakaan ole tippaakaan mukava, koska kaikki on niin järkyttävän pelottavaa ja hanurista. Raukka. Edes matkaherkuksi varatut nakit eivät helpota oloa.

Luin matkalla Nyt-liitettä, jossa pähkäiltiin suomalaisten vähäistä himoa suomalaisen muodin ostoon. Myös kirjoittaja kertoi suurimman osan vaatekaappinsa sisällöstä olevan ruotsalaisten ketjujen mallistoista.

Ostatteko te suomalaista muotia? Itse teen niin aika harvoin ja siihen on selkeä syy – suomalaisilla suunnittelijoilla ei ole minulle yhtikäs mitään tarjottavaa, koska en pukeudu pöytäliinoihin tai erityisen överipersoonallisesti.

Haluan, että vaatteeni ovat raikkaita, mukavia ja rennon tyylikkäitä (tiedä sitten miten hyvin tuossa onnistun, mutta enisvei). Suomalaisten suunnittelijoiden luomukset tuppaavat varsin usein olemaan varsinaisia kikkailukoreja. Minä haluan pelkistettyä linjaa ja naisellista, mutta käytännöllistä vaatetta kiitos.


This is what I want...
Olen ollut esimerkiksi Marimekon muotinäytöksissä useaan otteeseen ja joka ikinen kerta ihmettelen, että mitä hemmetin kolttuja ne nyt oikein taluttaa lavalle. Don't get me wrong – näyttävät oikein kauniilta pöytäliinoilta 2-vuotiaiden skinny bitchien päällä, mutta tietääkseni suurin osa Marimekkoa erityisesti hamstraavista naisista taitaa olla hieman varttuneempaa (ja rehevämpää) sakkia? Itse näyttäisin järkyttävältä joka ikisessä vedossa.

This is what I get. Rinne-Niinikoski goes Marimekko.
Kuinka monen mielestä nämä imartelevat suomalaisen naisen vartaloa?
En ole asiantuntija, en todellakaan, mutta aistillinen ja tyylikäs Suomi-muoti tuntuu ulottuvan näin tavistallaajan näkökulmasta vain muutamaan osaajaan, kuten Jasmin Santaseen ja Samu-Jussi Koskeen.  Myös Lumi-laukut ovat nice ja Paola Suhoselta löytyy kivoja juttuja.

Lisää tällaista tyylikästä ja pelkistettyä, mutta naisellista comboa kiitos. Ne androgyynit aakkospussit eivät vain ole minulle, eivätkä katukuvan perusteella kovin monelle muullekaan suomalaisnaiselle sopiva vaihtoehto.

Ivanalta löytyy useampi kiva juttu. Mutta nuo kuosit...
Kuulutteko te Suomi-muodin kannattajiin?

<3 Choco

3 kommenttia:

  1. NIIN asiaa! Olen monesti ihmetellyt, miksi kotimainen design on jollain tavalla niin "telttamaista" ja juuri tuota outoa kaapumaisuutta. Ja jotenkin kaikki hyvät suunnittelijat lähtevät muualle maailmaan suunnittelemaan sellaisia vaatteita, jollaisia täällä kotimaisena ostaisi. Olisikohan ollut viimeisessä Trendissä suomalainen nuori suunnittelija, joka tekee CalvinCleinin mallistoa.. Näitä on aika monia, harmi.. Onneksi sentään kaiken accessories-juttujen kanssa uskalletaan jo mennä maailman virtausten tahtiin.. Toisaalta niin kauan, kun juhlapukeutumisen tyylisana on unikko-kotelomekko sekä helmikorvakorut, niin jätän kommentoimatta..

    VastaaPoista
  2. Komppaan tosiaan! Suomalaisten suunnittelijoiden pitäisi ottaa mallia kansainvälisestä meiningistä, mutta tehdä leikkauksiltaan ja malleiltaan suomalaisille (erityisesti persjalkaisille) sopivia vaatteita, ei pöytäliinoja!

    VastaaPoista
  3. Pakko sanoa että kengissä Suomalaiset suunnittelijat alkavat olla ihan hyviäkin. Mutta kyllä jotenkin tuo kuviointi ja vaatteen istuvuus eivät oikein ole mitenkään houkuttelevia. Olen useamman kerran miettinyt ketkä oikein noita Marimekon vaatteita ostelee... Muutenkin minusta on jotenkin outoa kun samaa kuviota yritetään myydä sekä lakanoissa, verhoissa, laukuissa, astioissa ja sitten viellä vaatteissakin. Tuleekin mieleen et on löydetty yks kuvio ja sitten on pakko sen pistä ihan kaikkialle. Eikö Marimekko Unikko-tapettejakin olemassa? Muutenkin olen viimeksi ainoastaan hääpuvun ostannut joka oli ihan suomalainen, muuten viimeisen vuoden aikana vaatteita ostannut USA:sta, Englannista ja muualta Euroopasta.

    VastaaPoista