maanantai 14. toukokuuta 2012

Tekla Wannas vastaa

Teillä ihanaisilla lukijoilla on ollut mahdollisuus kysyä floristi ja sokerileipuri Tekla Wannakselta mieltä askarruttavia kysymyksiä ja ihanainen Tekla niihin vastailikin taidokkaasti.

Aurinkoinen Tekla on aikamoinen taituri :).1. Voiko pöytäkoristekimput laittaa turvallisin mielin pöytiin jo juhlaa edeltävänä iltana, kun häät on elokuussa vanhassa kivitalossa?


TeklaKivitalot ovat yleensä viileitä joten pöytäkukat voi hyvin tehdä edellisenä päivänä. Kannattaa muistaa laittaa riittävästi vettä maljakoihin.


2. Saako tavallinen pulliainen ostettua kukkia kukkatukusta jos on niin hullu, että haluaa itse tehdä omat kukkakoristeensa? Tuleeko edes edullisemmaksi kuin tilata kukat floristilta?T: Tukut on tarkoitettu jälleenmyyjille. Hinta saattaa tulla hivenen halvemmaksi jos itse tekee, mutta riippuu aivan siitä onko valmis stressaamaan häitä edeltävän päivän kukkien vuoksi. Kukilla on oma anatomiansa ja jos valitut lajikkeet ei ole tuttuja saattaa hääpäivänä odottaa ikävä yllätys kuihtumisen merkeissä, myös sen vuoksi suosittelen ammattilaisen puoleen kääntymistä. Lisäksi kimppu ja vieheet (rintakukat) vaativat kyllä erityistä ammattiosaamista. Mikäli edelleen haluat tehdä kukka-asetelmasi itse voit ostaa kukkia tukun sijasta suoraan puutarhoilta, se onnistuu kuluttajaltakin.

Tekla ja uskomaton kukkakimppu. 
3. Niksejä kestävien kimppujen (maljakoihin) rakentamiseen?


T: Maljakkoja täytettäessä on veden hyvä seistä hetken, jotta sinne ei jää ilmakuplia jotka saattavat tukkia kasvin vedenoton. Nyrkkisääntönä voi pitää, että kukille pitää aina leikata uudet imupinnat terävällä veitsellä. Tämän jälkeen ne laitetaan välittömästi vedellä täytettyyn maljakkoon.

Veteen laitetaan pelkät varret, niiden pitää olla puhtaat lehdistä yms. varsissa kasvavissa materiaaleista. Tämä siksi, ettei veteen muodostu bakteereja, näin kukat kestävätkin pidempään.

Kauniista luonnonantimista syntyy näyttäviä asetelmia. Kukat ja kuva: Miss Flower
4. Mitkä kukat ovat ns. sesongissa elokuun alkupuolella?


T: Elokuun sesonki on täynnä kukkaa! Lähes kaikkea on saatavilla, paitsi kevään sesonkikukkia. Myös grillikausi käy edelleen kuumana ja sadonkorjuu on ajankohtainen. Kimpuissa saakin näkyä sadonkorjuu yrtteinä ja marjoina. Marjoissa tosin on hyvä muistaa se, ettei ne pääse sotkemaan vain hääpukua, pehmeitä marjoja ei voi käyttää ollenkaan, osa näistä tosin soveltuu raaempana kimppuihin. Marjat pitää lähes aina langoittaa kimppuihin, jotta niiden pysyvyys on taattu.

Kukat: Miss Flower, kuvaaja Juha Sompinmäki

5. Jos pöytään haluaa matalan asetelman niin kuinka lähelle ja miten/ turvallisesti tuikkuja voi asettaa. Joissakin kuvissa olen nähnyt, että on ollut suoraan kimpun alla lasikipossa?


T: Etäisyyttä kukkakimpun ja kynttilöiden välillä kannattaa ehdottomasti pitää. Kynttilät on paras asetella kukka-asetelmien väliin, eikä viereen. Mikäli ajatus tuntuu katkonaiselta voi asetelmien väliin ripotella kukkien terälehtiä. Näin asetelmat ja kynttilät pääsevät oikeuksiinsa. P.S. on olemassa myös kukka-asetelmiin suunniteltuja kynttiläpidikkeitä, nämä siis poikkeuksena.

Kuva: Miss Flower Facebook-sivut, kuvaajana Juha Sompinmäki
6. Mitä voisi laittaa pellavan ja ruiskaunokin kanssa kimppuun?


T: Luonnonmukaisia materiaaleja vaan lisää, saat silloin kauniin kukkaniityn morsiuskimpuksi. Esim. Tertturuusu, veronica, hirssi…

7. Nimimerkki "Lily" kyseli liljojen tuoksuista ja sopivuudesta häihin...


T: Liljat tuoksuvat aina. Googlaamalla Lilium breeder kuvahaulla löydät varmasti etsimäsi värin/ lajikkeen. Aina kaikkea vain ei ole saatavilla, vaikka kukkakauppiaat tilaisivatkin haluamaasi lajiketta, saattaa lajike olla toinen samantyyppinen. Tämä johtuu mm. lajikkeiden viljelymääristä ja välikäsien muista tilaamista tuotteista samalta viljelijältä. Pioneja on kyllä vaaleanpunaisenakin.

8. Teemamme on vintage-henkinen, mitkä kukat siihen sopisivat?

T: Vintage-henkisiin häihin voi käyttää nostalgisia laseja maljakkoina ja laittaa niihin teemaasi sopivia kukkasävyjä (kts.kuva). 

Vintage-häihin sopivat näyttävät kukat. Kukat: Miss Flower, asetelmaan käytetty Dendrobium- ja Mokara-orkideaa

9. Pionien sesonki ja käytettävyys myöhemmin kesällä mietityttivät monia...

T: Pionin sesonki on valitettavasti nyt keväällä, heinä-elokuussa niitä voi löytyä jonkun puutarhasta… Niitä voi saada elo-heinäkuussakin, mutta laatu ei välttämättä ole kiitettävää tuolloin. 

Toivottavasti mahdollisimman moni sai riittävän vastauksen kysymykseensä :). Tekla kertoili vielä pitkät pätkät hääkimpputrendeistä ja hyvistä ideoista niitä koskien, mutta niistä myöhemmin lisää – muuten tästä postauksesta tulee maailmankaikkeuden pisin ;D. 

Kilpaonni suosi tällä kertaa Mirkkaa ja Annikaa, joille olisi lähdössä yksi kappale tuoretta Häät-lehteä – laittakaahan siis viestiä osoitteeseen chocosmailbox(at)gmail.com.

Ja vielä yksi juttu – hääkuvia on moni kaipaillut ja niitä tulee ehdottomasti lisää, kunhan saamme itse niitä käsiimme. Sulhanenkin on antanut luvan EHKÄ julkaista EHKÄ niitä myös hänen kasvoillaan – toivotaan parasta :D.  Pahoittelen tätä odotusta. <3

<3 Choco

Ps. Jos kaipaatte lisää ideoita kukka-asetelmiin ja muihin hääkukkiin, niin vierailkaahan Floral Art Forumin sivuilla ja Teklan blogissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti